Krem juha od brokule

by Ana-Marija

Tko god se ikad uhvatio ne baš laganog zadatka učenja nekog stranog jezika, znat će da se svakako savjetuje služenje jednojezičnim rječnikom. To je, kao što mu ime kaže, ona debela knjiga u kojoj su riječi i njihova objašnjenja na istom jeziku. Zašto baš jednojezični rječnik? Zato što će vam on pojasniti koje nijanse značenja određene riječi u sebi kriju, uz kakve riječi najčešće dolaze te pripada li razgovornom, pisanom, stručnom, vulgarnom ili kakvom sve već jeziku.

Zamislite sada da u Hrvstaku prizemlji jedan mali zeleni i otvori Hrvatski enciklopedijski rječnik jer je negdje načuo da su  „brokule“ zdrave. A što li su brokule? Osim što će definiciju pronaći između sasvim značenjski nepovezanih natuknica (broketareg. „mala posuda za vodu“ i brokvareg. „čavao“), moći će pročitati sljedeće:

brokula (brokoli) ž. bot. zeljasta biljka (Brassica oleracea var. botrytis subvar. cymosa) iz porodice krstašica (Cruciferae), kao povrće služe zeleni mesnati cvatovi koji izbijaju duž čitave stabljike; prokula • tal. broccolo

E sad, ovisno o tome koliko je mali zeleni potkovan u biologiji, bit će mu jasno ili sve ili ništa. Ako razumije, svaka mu čast, a ako to „baš nije njegovo područje“, kao što bi rekli mnogi natjecatelji u „Milijunašu“, bit će puno bolje da skokne do Konzuma i pita tetu (držimo mu fige da naleti na neku ljubaznu) da mu pokaže što je brokula (i to točno tim riječima, zamislite da dođete tražiti „Brassica oleracea var. botrytis subvar. cymosa“)

Pretpostavljam da vanzemaljci i prehranom trebaju održavati svoj blještav močvarni ten pa mi se čini da bi se našem malom zelenom brokula mogla učiniti kao dobra zemaljska zamjena za svemirske delikatese koje mu nisu dostupne (i bio bi u pravu – brokula je jedna od najzdravijih zamislivih namirnica). Što onda s njom? Ja svakako preporučujem ovu juhu. To je jedna od najukusnijih krem juha koje sam imala priliku probati. Još joj je jedna prednost da je usitinu brzo gotova.

Za 2-3 osobe:

500 ml temeljca (mesnog ili povrtnog, po želji)
200 g cvjetova brokule
2-3 mala krumpira
120 ml vrhnja za kuhanje
sol i papar
nekoliko blanširanih cvjetova brokule za posluživanje (po želji)

Zagrijte temeljac i dodajte mu brokulu i krumpir.

Kuhajte poklopljeno dok povrće ne omekša.

Štapnim mikserom usitnite povrće i dodajte vrhnje za kuhanje.

Posolite i popaprite, dodajte cvjetove brokule na sredinu tanjura i poslužite uz crni kruh

Napomena:
Nakon što ste dodali vrhnje, nemojte više vraćati juhu na vatru, vrhnje ne bi trebalo prokuhati.

Ako se stvari sli?ne ?okoladnom kola?u iz mikrovalne pojavljuju (pre)?esto na vašem meniju, ovo je idealan na?in da malo napunite baterije – nisu brokule dobre samo za kožu malih zelenih! Dapa?e, odli?ne su i za Homo sapinese (naro?ito one podvrste ?okoladis) – vaše ?e im se srce i krvožilni sustav iskreno obradovati

You may also like

0 comment

Sanja 28/05/2014 - 13:07

ja to pravim bez krompira a kao dodatak sluzim proprzene pinjole. Fantazija

Reply
anamarija 01/06/2014 - 12:20

Pinjoli – divota! 🙂

Reply

Leave a Comment