Pikantni oraščići

by Ana-Marija

Znate već 100% da imam malu kliku ljubiteljica dobre klope i da naša druženja uvijek, ali baš uvijek uključuju nešto za grickanje. Ili poharamo neki restoran, ili frižider neke od nas, ili neku slastičarnicu ili svaka donese ponešto, ali poanta je da nikad nismo gladne. Jedna od nas izjelica je nedavno rodila prekrasnu malu bebicu pa smo u nedjelju išle u tzv. „babine“ (ako me netko može prosvijetliti i objasniti mi zašto se to tako zove, bila bih joj/mu vrlo zahvalna). Novopečena mama Vali čiji nas je brižan, a opet cool i ležeran stav prema novoj životnoj situaciji totalno oduševio nahranila nas je Jamie Oliverovom pitom od čokolade, novootkrivena majstorica domaćih pralina Nataša donijela je sa sobom fiks glukoze u obliku bijele čokolade punjene nadjevom od kokosa, a ja sam nabrzinu prije nego što sam izletjela iz kuće u pećnicu gurnula dozu ovih oraščića i raspodijelila je na četiri dijela tako da cure imaju što grickati i sutradan.

Sad mi je jako drago da jesam jer su sve odreda poslale izvještaj mailom o tome kako su oraščići nestali čim su se otvorili. To je i bio cilj 🙂 [ne izvještaj, nego da oraščići nestanu]

Ovaj je recept prilagođen iz kuharice Gordona Ramsaya Great British Pub Food iz koje, ruku na srce, nisam baš puno kuhala, ali bih bila pukla da njom nisam pretrpala već ionako pretpranu torbu na povratku s londonskog Heathrowa. Svejedno, sve i da nikad ne skuham ništa drugo iz nje (u što sumnjam, jer sam baš maloprije ugledala još nešto zgodno) investicija bi se isplatila jer sam ovim oraščićima u dvije godine mnogima uspjela izmamiti neko „uuu“, „aaa“ ili zadovoljan osmijeh dok rukom posežu po još. Gordone, svaka čast.

Ovo što vidite na slikama kombinacija je badema i lješnjaka, ali u obzir dolaze svi orašasti plodovi koji nisu soljeni ni prženi. Dakle, pustite mašti na volju. (meni se jako sviđa s brazilskim oraščićima). Super su za partyje, uz pivo ili čašu vina, za grickanje uz film, kao poklon ili jednostavno kad sebi poželite začiniti dan. Osim toga, ova kombinacija začina je provjerena, ali varijacija na temu može biti bezbroj (mene naročito mami isprobati neku koja bi uključivala sitno sjeckani ružmarin i češnjak u granulama).

Kako sam od svojih dosad besprijekornih prijateljica počela dobivati prijeteće mailove sa željama za receptom i kako sam zadnja dva dana malo bolesna pa mi nema mrdanja iz stana, odlučih i s vama po hitnom postupku podijeliti ovaj draguljčić. Trk u kuhinju!

  • 400 g orašastih plodova (badema, lješnjaka, indijskih ili brazilskih oraščića, kikirikija)
  • 3 žlice šećera
  • 1 žlica vode
  • žličica soli
  • žličica kajenskog papra
  • crni papar (najbolje iz mlinca)

Ugrijte pećnicu na 140°C i obložite lim papirom za pečenje.

U jednoj posudi pomiješajte sve sastojke osim crnog papra pa na laganoj vatri miješajte dok se šećer ne rastopi i dok se orasi ne „obuku“ u smjesu od začina. To će trajati 3 do 5 min.

Istresite oraščiće na lim obložen papirom za pečenje pazeći da budu raspoređeni u jedan sloj. Pospite ih željenom količinom papra što ravnomjernije možete.

Pecite ih 30-45 min i ako je potrebno, povremeno ih promiješajte.

Pustite ih da se ohlade na limu za pečenje i psolužite uz neko hladno piće.

Napomena: Mogu se čuvati dosta dugo (čak i do mjesec dana), ali su osjetljivi na vlagu pa je bitno da ih spremite u hermetički zatvorenu kutiju jer će u protivnom postati ljepljivi (uvjerih se osobno).

Verzija za ispis

You may also like

0 comment

Cranberrie 16/03/2011 - 20:26

Ako ste jako proždrljivi kao ja, a nemate doma kajenskog papra pa odlučite staviti chilly extra ljuti – onda malo smanjite doživljaj 😉
Peku se već :brukica:

Reply
Ana-Marija 16/03/2011 - 22:38

hahaha…ti si fakat extra brza!

Reply
Jelena 16/03/2011 - 20:51

Predobar recept, zaista volim ovakve stvari. Ja sam ih skoro radila kao grickalice za Bodnje veče
http://foodforthought-jelena.blogspot.com/2011/01/usecereni-i-medeni-bademi-i-orasi.html
i od tad sam se navukla na ovakve delicije.
Odlično!

Reply
Ana-Marija 16/03/2011 - 22:39

zanimljiva mi je ova tvoja varijanta s medom, to bi trebalo biti super! varijacija na temu bezbroj, moze svaki put drugacije 🙂

Reply
Ana-Marija 16/03/2011 - 22:37

ma da, as simple as that 🙂 javi dojmove 🙂

Reply
Ana-Marija 16/03/2011 - 22:50

jos jedna uzasna rijec…cuj da babinjaca. brrrr :S a sto se badema tice, nema problema. moze razmjena: ja bi turron 🙂

Reply
Andrea 21/03/2011 - 14:16

Draga,
hvala na receptu i uskoro ću ih napraviti jer su oni tvoju nestali jako brzo.

P.S.

I meni je “drob” jedna od najgorih riječi, a ovo sve vezano u babinjače, babinje i što li već mi je užasno i lagano vuče na neki šovinizam.

Reply
Ana-Marija 26/03/2011 - 19:15

nema na čemu 🙂

Reply
Gi 23/03/2011 - 11:49

Ovo se čini prefino, malo promjene od slatke verzije. Jesi probala kad na kolač od mrkve staviti čokoladni preljev? S marscaponeom je izvrstan, ali ne mogu se ne pitati kako bi ispao s čokoladom…

Reply
Ana-Marija 26/03/2011 - 19:16

nisam pokušavala, ali imam prijedlog: sljedeci put kad ga budes radila na pola stavi mascarpone, na pola cokoladu – tako ce svi ukusi biti zadovoljeni 🙂

Reply
Tamara 24/03/2011 - 20:27

uza sva kupovna čudesa, ovakve grickalice su mi najbolje grickalice 🙂 odlično!

Reply
Ana-Marija 26/03/2011 - 19:17

i agree! nema do domaceg!

Reply
Ana-Marija 26/03/2011 - 19:14

hm, ne znam! srednji? 😀

Reply
Aneta Kalogjera Miletic 17/01/2014 - 14:10

Ja sam bila radila verziju pikantnih badema Ane Ugarković, vrlo slčno, samo što ona stavi još dosta ružmarina i maslinova ulja umjesto vode. Prefino! Naravno, Ana ne bi bila Ana da joj po receptu ne idu oljušteni bademi. Nije ih problem oljuštiti ali dugo traje. Naime, vidim da ih ti nisi ljuštila pa se pitam bih li ja mogla sljedeći put preskočiti taj korak 🙂

Reply
anamarija 17/01/2014 - 14:14

Ima milijun verzija za istu stvar. A ja toplo preporučam sve moguće prečice u kuhinji tako da bih ti preporučila da probaš i neoljuštenu verziju. 🙂

Reply

Leave a Comment