Slatko kisela piletina s povrćem

by Ana-Marija

O pokojnima sve najbolje, a za mene je, otkad sam vidjela u kakvim se uvjetima priprema jelo u jednom zagrebačkom kineskom “restoranu” koji dostavlja hranu na kućnu adresu, taj telefonski broj postao upravo to – pokojan. Iz tog razloga neću previše duljiti nego ću vam samo reći sljedeće: kad vam se učini da je hrana koju ste gladni dočekali i izvadili iz kutijice zaleđena, nedovoljno podgrijana u mikrovalnoj, a prethodno pripremljena s tko zna kakvim sastojcima, ne morate puno razmišljati, u pravu ste.

Radije si zato ako ste u gužvi od svježih i vlstitom rukom odabranih sastojaka nakuhajte dobru količinu sljedećeg recepta pa zaledite i u sljedećoj ćete strci znati točno što jedete. Recept nije ništa novo, u biti je upgrade piletine na mandarinski, samo ovaj put s dosta smanjenom količinom šećera jer mi se ono činilo preslatkim (čudno mi to zvuči iz mojih usta/tipkovnice).

PILETINA

  • cca 500 g piletine (otkošteni file zabatka ili pileća prsa)
  • 2 češnja češnjaka
  • sol i papar
  • mljevena čili papričica

POVRĆE

  • pola kapule (ljubičastog luka)
  • 1 crvena paprika
  • 2 manje mrkve
  • 2 manja poriluka (samo donji, bijeli dio)
  • 100 g shi take gljiva

UMAK

  • 60 g smeđeg šećera
  • 120 ml sojinog umaka
  • 2 žlice soka od limuna
  • 3 češnja češnjaka, protisnuta
  • 3 cm naribanog svježeg đumbira,
  • 120 ml vode
  • 7 žličica škrobnog brašna

Pripremite piletinu: natrljajte je češnjakom, posolite, popaprite i pospite čili papričicom pa je narežite na kockice cca 3×3 cm.

Pripremite povrće: kapulu podijelite na četiri dijela pa ih razdvojite na listiće, poriluk narežite na kolutiće debljine cca 1 cm, crvenu papriku narežite na komade i mrkvu na štapiće, a gljivama odstranite stapke i narežite ih na listiće.

Piletinu u woku ispržite na malo ulja pa izvadite sa strane.

U wok povrće stavite sljedećim redom: poriluk i luk pa nakon par minuta mrkvu pa onda papriku i na kraju gljive.

Kad povrće omekša nakratko ga izvadite iz woka, a u njega dodajte sve sastojke za umak osim vode i škrobnog brašna.

Kad mješavina provri, onda dodajte i škrobno brašno razmućeno u vodi pa u wok vratite piletinu i povrće.

Kuhajte sve par minuta na laganoj vatri dok se uma dobro ne zgusne.

Poslužite s rižom i jedite štapićima ako ste faca 🙂

You may also like

12 komentara

viola 23/10/2010 - 21:37

moj mužić ne voli slatko s mesom, al mandarinski mi je usprkos tome ispalo jako fino. tako da sad trebam pričekati nekog ko voli kinesku kuhinju da ovo isprobam 🙂

Reply
Andrea 24/10/2010 - 10:25

Kako si samo uspjela vidjeti uvjete u kojima pripremaju hranu?

Obožavam ovakve wok kombinacije tako da ne sumnjam da je ovo super ukusno. Inače rado odem u kineski restoran ali onda baš moram isključit mozak i ne razmišljat o higijeni jer ruku na srce ni jedan kineski restoran u Zagrebu ne izgleda baš reprezentativno po tom pitanju. 😀 😀
S toga su ovakvi recepti više nego dobro došli. 🙂

Reply
maslinka 24/10/2010 - 22:02

Predivno zvuči i još lepše izgleda a što se tiče “prošlosti” takav stav imam prema mnogim restoranima, ipak kada sami napravimo jelo znamo šta jedemo, u suprotnom samo nagađamo…

Reply
Nevena 25/10/2010 - 11:03

ne volim baš crvenu papriku i ljutu papričicu, općenito kinesku kuhinju.. ali vjerujem da si ga odlično spremila i da je ukusno. Fotke i boje na njima su mi fantastične.. 🙂

Što se tiče restorana, u pravu si skroz, ja skoro pa uopće ne zalazim u njih jer jednostavno nemam povjerenja, eventualno neki mali obiteljski restorani dolaze u obzir, koji kuhaju samo sa svježim sezonskim namirnicama. Uostalom, da se vrlo dobro osjetit u okusu kad je nešto svježe, a kad staro.

Reply
Vali 25/10/2010 - 11:30

Ja jako jako rijetko idem kineske restorane jer se ne osjećam ugodno zbog straha od (ne)higijene. Ovo mi izgleda fenomenalno, probat ću!

Reply
Tosh Spice 25/10/2010 - 12:32

A je li se mora ovo spremat bas u woku ili bi se moglo napravit i u obicnoj tavi?

Reply
Josipa 25/10/2010 - 15:07

mmm, jako fino! ubrzo ću isprobati 🙂

Reply
moonea 25/10/2010 - 17:49

dosad sam imala prilike jesti u 2 kineska.. onaj u Rapskoj, i u Lastovskoj – Tian Tan.
ovaj 1. me neugodno iznenadio, kao da je sklepano u nečijoj kući . u biti..i je! neuredni stolnjaci, sve nekako zbrda zdola, zaboravljivi konobari. i ne baš predivna hrana. očaj :/
ali zato Tian Tan ima genijalne rezance s 3 vrste mesa..i juhe. mljac 🙂
i uvijek je sve čisto, počevši od tanjura, šanka, čaša, stolnjaka, do wc-a. svi su uredni, jako ljubazni.. moja preporuka definitivno.

ali ipak..nekad je domaća kineska – najbolja 🙂

Reply
bani84 25/11/2010 - 13:19

Pozdrav!

To što nisam aktivan, ne znači da ne dođem s vremena na vrijeme zasladiti se kakvim odličnim receptom! 😉

Veliki pozdrav i zvonko krčkanje u loncu 😉

Reply
Ivana 29/11/2010 - 19:56

Pa di si kuharice :-)?

Reply
Jasenka 07/12/2010 - 14:58

ajme….tek sad vidim koliko sam stvari propustila kod tebe! sve ti je mrakic:) a novi izgled bloga!!! odusevljena:)

Reply
Ana-Marija 17/12/2010 - 22:01

hvala vam svima na lijepim komentarima 🙂

Reply

Leave a Comment