sh3-1

Šparoge s jajima

Neki su me od vas u komentarima na prošli post za dulce de leche ukorili da će se zbog takvih recepata udebljati pa sam danas odlučila zaokrenuti u posve drugom smjeru, primjerenijem proljeću. Ako niste znali, 100 g šparoga ima svega 25 kalorija pa zato slobodno mogu reći: navali narode! (Još da tete na placu nisu nabile toliku cijenu za nešto što raste samo od sebe…)

Vraćajući se danas s prakse iz Osnovne škole Rudeš gdje sam imala začuđujuće ugodan sat s razredom miješanih sedmaša i osmaša (koji su inače poprilično živahni, ali danas je bilo super raditi s njima) odlučila sam svratiti do tržnice. Za razliku od dubrovačke place na kojoj se sve što valja proda otprilike do 7.15 ujutro pa ako slučajno dođete oko 10 sva je prilika da nećete uloviti ni najobičniju mrkvu, na jarunskom je placu bilo živahno i oko 14.00.

Kod mesara nije bilo onoga što sam htjela, ali zato ostatak izbora stvarno nije razočarao. Jedan mi je prodavač pobjedonosno naglasio kako mi je poklonio jednu jagodu uz onih pola kila što sam kupila, a prvi ovogodišnji svežanj šparoga sam kupila od gospođe koja nije mogla sakriti oduševljenje što joj se ubrzo rađa unuk. Ima nešto veselo u tom proljetnom zagrebačkom zraku. Vjerojatno mi je zato proljećei najdraže godišnje doba kad je Zagreb u pitanju.

Pokušavajući iskoristiti proljetni ugođaj i studentski prosvjed jučer sam se tako šetala Tkalčićevom i u izlogu jedne galerije koja prodaje nakit je sjedila ni više ni manje nego mačka.  Dalje:  prije par dana u Gajevoj naišla sam na gospođu koja je zauzela poziciju na onim klupama ispred Algoritma i nepomično sjedeći u položaju „ruke u zrak“ svima pokazivala dva srednja prsta. Na Jarunu ljudi na rolama padaju kao kruške, ali svi veselo ustaju, a čak mi se čini i da su vozači tramvaja skloniji sačekati dok došprintam do zadnjih vrata plavih ZET-ovih ljubimaca. Btw, koji je pod milim bogom ono tramvaj br 20? Nešto privremeno ili stalno i kud to čudo vozi? I zašto brojevi tramvaja ne idu po redu?


Dakle, back to šparoge. Nije mi se dalo puno petljati po kuhinji, a najjednostavnije stvari su uglavnom i najbolje pa sam se zato obratila Gaminoj kuharici koju mi je na samom početku studija uz posvetu „put do muškog srca ide kroz želudac“ poklonila tete Ksenija, mamina najbolja prijateljica. Gama je fino i potanko objasnio što da sa šparogama radim (kod nas doma se ne jedu pa sam šparogo-samouka) i mogu vam reći da mi je ručak bio vrlo ukusan. A da bi bio jednako veseo kao što je veselo ovo proljeće u zraku, odlučila sam ga smjestiti na ružičasti tanjur.

Evo Gaminih originalnih omjera (ja sam taj dio odradila odokativno, ali možda bude korisno onima koji budu spravljali po prvi put):
2 vezice šparoga
6 jaja
0,5 dcl maslinova ulja
0,3 dcl octa (u mom slučaju aceto balsamico)
Soli i papra po želji

1) Šparoge operite i presavijte ih preko prsta tako da odvojite gornji mekani dio od donjeg tvrdog. Gornji dio se dalje koristi, a donji možete sačuvati za pripremu povrtnog temeljca.
2) Meki dio izrežite na komadiće duljine otprilike 3 cm pa stavimo kuhati u vrlo malo posoljene kipuće vode na cca 5 min dok ne omekšaju (što je manje vode, to se manje hranjivih sastojaka gubi). Skuhane šparoge procijedite i ispreite pod mlazom hladne vode.
3) Skuhajte jaja utvrdo, ogulite ih i razrežite na četvrtine.
4) Šparoge začinite uljem, octom, solju i paprom i zatim poslužite izmiješane s ohlađenim ploškama jaja.

0

2 Comments

  1. anamarija

    Komentari sa stare adrese:

    5.5.2009 22:56:24 | damijenestoslatko
    i niste mene zvale? sramota :) ma zezam se, drago mi je da ste ih pomele!!!
    4.5.2009 11:50:37 | Neregistrirani korisnik [noRa]
    jutros majka donjela iz dubrovnika kuka i šparoga, uništili smo ih u momentu! :D
    3.5.2009 0:13:27 | damijenestoslatko
    @nlo: hvala! :)

    @ivanica: hvala ti, ugodno proljeće i tebi :) ja sam se po pitanju cijene ravnala po tome što znam da ih dečkova mama nekad nabere u jedno popodne toliki svežanj da ne moze do doma donijeti, ali valjda nije svugdje isto :)

    @sweet corner: hvala ti draga!

    @drops of jupiter: e pa drago mi je da si se “ohrabrila” :) za šparoge ja obično vjerujem tetama na placi jer nemam bas puno iskustva s njima. dakle nadji neku kumicu koja djeluje ljubazno i zamoli je za najbolje sparoge koje ima :)

    @volim-kuhati: ako trebaju doci na red ove godine, trk na plac jer im sezona traje silno kratko!

    @lostways: nadam se da ce ti se svidjeti, ja bih vrlo rado sad jos jednu porciju ovakvih :)

    @Andrea: sve se sazna, prije ili kasnije!
    30.4.2009 12:43:54 | Neregistrirani korisnik [Andrea]
    Stvarno su bezobrazno skupe, a ja ih obožavam. Na ovaj način su mi najdraže i tako ih najčešće i pripremam.
    I ja sam se pitala oko tog tramvaja 20 kojim sam se i vozila, evo sad sam i saznala o čemu se zapravo radi! :)
    29.4.2009 9:28:01 | lostways
    ja sam pasionirani berač šparoga, još i više jedač(!?) uz bezbroj načina pripremanja, ovaj s jajima mi uvjerljivo najdraži. no, ovo s aceto balsamico još nisam probao, pa ću prvom prilikom to nadoknaditi, već ovaj vikend. evo mojih omiljenih-> http://lostways.bloger.hr/post/konacno/1346101.aspx i mala reportaža s berbe->
    http://lostways.bloger.hr/post/post-uskrs-post/1358424.aspx
    28.4.2009 20:41:03 | volim_kuhati
    nisam nikada probala šparoge jer mi se uvijek činilo puno previše 30ak kuna za jedan svežanj… ali doći će i one na red :) salata mi se čini jako finom :) volim takvu hranu…
    28.4.2009 10:38:58 | Dropsofjupiter
    Čitam te već duže vrijeme, no nekako nikad da se “usudim” prokomentirati…pa pomislih: why not? Anyway…za tramvaje si, očito, saznala (ja “ulovila” jednu 20-icu od Glavnog do Cibone, pa skužila da ide na Savski most), a šparoge…believe it or not, ali mislim da ih nikad nisam jela (doma nisam sigurno)…a voljela bih probati. Samo ne znam kako se zna koje su “dobre”, a koje ne (kao i kod svakog voća i povrća, sigurno ima kvalitetnijih i manje kvalitetnih, ne?)
    28.4.2009 10:35:36 | Neregistrirani korisnik [sweet+corner]
    prefino!krasne fotke!
    28.4.2009 10:04:23 | Neregistrirani korisnik [ivanica]
    iskreno, mene čudi što su divlje šparoge tako jeftine: budući da one ne rastu na jednom mjestu, nego sporadično i nepredvidivo, metrima udaljene jedne od drugih, da nabere jedan svežanj, mojoj mami treba oko dva sata, povremeno naiđe na zmiju, prelazi kamene zidove… žalosno je samo to što ljudi koji ih beru preprodavačima naplaćuju oko 15-20 kuna po svežnju, neki i manje. i meni su najfinije ovako s kvasinom, samo ja ostavim i njihove vode nakon kuhanja, mljac. :) ugodno ti proljeće i dalje! :)
    27.4.2009 22:35:55 | Neregistrirani korisnik [nlo]
    obožavam ih:) fotke prelipe:)
    27.4.2009 13:35:32 | damijenestoslatko
    @dzemoviveronika: slažem se, kombinacija je odlična!

    @neregistrirani: rado bih ja to, samo nemam gdje! :)

    @SweetSensation: hvala ti draga :)

    @elephant: pa kod tebe se jede kraljevski! blago dragome kad ga tako paziš ;) šparoge su stvarno preskupe, ali što ćemo kad smo osuđeni na plac…

    @babette: znam za taj recept, gotovo identičan sam postala lani na blogu u ovo doba. ipak, moram priznati da su mi šparoge ovako mrvicu draže jer su u najjednostavnijoj mogućoj varijanti, a kad je povrće u pitanju, najviše volim jednostavnost – lešo, kap ulja i ja presretna :)

    @dokolica: hvala na detaljnoj informaciji, to sam kasnije i ja pronašna na netu samo mi nije bilo jasno gdje se taj tramvaj okreće :) a sa šparogama polako, sprijateljit ćete se v
    27.4.2009 12:11:53 | dokolica
    Kao prava zetovka reći ću ti da je linija 20 bila samo privremeno uvedena jer je Zagreb zajedno sa još 4 europska grada, u projektu “Civitas-Elan” (za čišći zeleniji grad.) Ta je linija vozila samo od 20.04.-24.04. Toliko o tramvajima, a što se šparoga tiče ja se još sa njima nisam uhvatila u koštac. Nikako mi ne ide…:))) Ali budem ja to….
    27.4.2009 11:41:53 | Neregistrirani korisnik [babette]
    zaboravila sam dodati da ide i malo pršuta u sve to. probaj, nećeš požaliti.recept je na blogu gastrodive. ako ih budeš pravila, onda nemoj šparoge (u mom kraju to može biti i fritaja od kuka)dinstati više od 5,6 min – tada su, naime, fine i hrskave…;)
    27.4.2009 11:32:58 | Neregistrirani korisnik [babette]
    probaj ih napraviti po receptu gastrodive – fritaja od šparoga i jaja, ali na ljutici..mmmm, kad sam probala ovu verziju više ih ne jedem ovako na salatu..pozdrav!
    27.4.2009 10:13:09 | Neregistrirani korisnik [elephant]
    nisam bas preveliki ljubitelj sparoga, ali kako moj dragi je, malo se zrtvujem. bas sam jucer radila raviole punjene bobom, sparogama i skutom, a danas sam predvidjela krumpir salatu sa sparogama i vinagerette umakom.. sve u svemu sparoge su zdrave pa ih treba jesti dok im je sezona i slazem se da su cijene paprene, a moji na moru ih beru sami i ne vjeruju po koliko se prodaju tu na placu..
    27.4.2009 8:30:27 | Neregistrirani korisnik [SweetSensation]
    ne znam ni ja koji je to tramvaj broj 20, ali znam da su ti šparoge mrak ;)
    26.4.2009 19:04:16 | Neregistrirani korisnik []
    uh, nikad ne znam da li je veća čarolija ići brati šparoge ili ih jesti…. Branje šparoga je super, šetnja po šumi po gotovu nakon kiše…
    26.4.2009 17:50:22 | dzemoviveronika
    HELOU, JA OBOŽAVAM ŠPAROGE. A TEK S KUHANIM JAJIMA MMMMMMM
    26.4.2009 15:54:47 | damijenestoslatko
    ja ne znam koliko točno šparoga ima u kilu, ali ja sam neki dan jedan svežanj platila 30 kn i meni se to čini pretjerano za samoniklu biljku oko koje nema nikakve brige.
    25.4.2009 23:44:45 | Neregistrirani korisnik []
    super…a pošto su šparoge sada?jel 100 kn puno za kilu šparoga?
    25.4.2009 22:28:35 | damijenestoslatko
    @vali: ma nemam pojma, gledala sam malo po netu – čini mi se od trga preko savske, samo ne znam gdje se to na trgu okreće.

    @lila: bas ti hvala :)
    25.4.2009 20:18:38 | Neregistrirani korisnik []
    Ne volim baš šparoge, ali fotke ti prekrasno izgledaju! Pozdrav! Lila.
    25.4.2009 16:45:42 | Neregistrirani korisnik [Vali]
    Baš ću se sutra zaletjeti na plac po šparoge. Mislim da će kakav rižoto pasti. Ili fritaja. Nisam vidjela tramvaj br. 20. Kam pak taj ide?
    25.4.2009 15:26:04 | damijenestoslatko
    uzmi stabljiku šparoge i presavij je preko prsta lijeve ruke, puknut će sama na mjestu gdje prestaje tvrdi dio, dobar tek :)

    p.s. upravo sam pojela mahune (misleći na tebe, vjerovala ili ne) s malo onog maslinovog ulja koje si mi dala – odlično je! hvala jos jednom :)
    25.4.2009 15:00:26 | Neregistrirani korisnik [Cranberrie]
    meni je uvijek enigma gdje točno ta šparoga treba puknut :D
    ja sam prošle godine eksperimentirala 2-3 puta s njima (kod nas se to isto nije jelo) ali mi nije baš nekaj uspjevalo… ali ja ne odustajem… sutra idem na plac po njih :D
    24.4.2009 22:12:42 | damijenestoslatko
    vidiš, na šparoge nisam gledala kao na potencijalno cvijeće :) dobar tek sutra!
    24.4.2009 20:42:12 | Neregistrirani korisnik [Patkica_ST]
    Muž mi ih je najavio za sutra. Ja ih obožavam, pa je presretan kad mi ih uspije ubrat. Umjesto buketa ruža, ja dobijem kiticu šparoga. :) Nedavno sam pravila kiš od njih.

  2. T.

    Kuhati jaja i sparoge zajedno 5 min maximum…

Odgovori

Blogovi
DH portal