Domaći keksi

by Ana-Marija

Evo jedan recept još iz doba moje prababe, a možda i prije – u raznoraznim kuharicama koje se nalaze kod nas doma, ovi se keksi zovu jednostavno “domaći kolači”.  Ja sam danas silom prilika i u žurbi (trebalo je to ugurati između fitnessa i faksa) uvela jednu malu izmjenu u recept i uopće nije loše ispalo.

Tu vam ga stavljam u originalnoj verziji, a mislim da ima dosta mjesta za improvizaciju pa vi (ako budete radili) radite kako vam drago. Radi se o domaćim suhim keksićima koje često nalazimo na svečanim stolovima, ali po mom mišljenju su super i za svaki dan – umjesto da kupujete kekse, napravite veliku zalihu i sakrijte od ukućana (šteta što ne postoji neka opcija da i sam zaboraviš gdje je nešto spremljeno) i uvijek čete imati keksiće za uz mlijeko ili kad banu nenajavljeni gosti.

Treba vam (za prilično veliku količinu, ja sam danas prepolovila dozu):

  • 1 kg brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 4 jaja
  • 250 g šećera
  • 250 g masti
  • 1 vanilin šećer

Prosijte brašno s praškom za pecivo.

Jaja, šećer, vanilin šećer i omekšalu mast tucite mikserom 15-ak min.

Dodajte u brašno i napravite tijesto.

Formirajte  bombone mašinicom.

Pecite na 180°C dok ne uhvate finu boju (meni osobno je miris puno bitniji da znam kad se nešto vadi iz pećnice).

Ako nemate neku mašinicu za oblikovanje keksića, možete jednostavno:
a) napraviti štruce pa rezati tanke šnite
b) razvaljati tijesto i uzeti neku formicu (srce, zvjezdicu i sl.) ili malu čašu i njome izrezivati oblike.

Ovo je baš originalna verzija pa u nju ide mast, ali pretpostavljam da bi jednako dobro funkcioniralo i s maslacem, a meni je danas ponestalo bijelog brašna pa sam dodala 100 dkg integralnog i bilo je fino. Osim toga, usred posla sam shvatila da nemam peki papira pa sam pošla u najbližu trgovinu i tamo nije bilo za kupiti pa mi je prodavačica dala nekoliko listova na kojima oni peku fornette i baš joj hvala i ovim putem (nema veze što ne čita).

Za ove kekse vam nemam baš neku povijesnu priču, ali moja baba ih pravi svake godine za Božić (ona ima onu pravu starinsku metalnu mašinicu na kojoj se okreće ručka pa izlaze duguljasti oblici) i kad smo bili mali, moji rođaci i ja smo se uvijek s tim keksićima pretvarali da pušimo cigarete – bili smo kronični pušači – iz godine u godinu.

A što se tiče sastojaka, nekima se možda ne sviđa mast u kolačima, ali meni se čini da daje baš neku “starinsku” aromu  pa se u nekim receptima kod nas doma ona koristi.Osim toga, ako imate neku od ovih novijih, plastičnih (čitaj: jeftinih) mašinica za kolačiće kao ja, onda ćete u ovo morati dodati malo mlijeka jer će vam se u protivnom mašinica raspasti… Ja sam danas dodala sigurno 1dcl vrhnja za šlag da bi tijesto bilo dovoljno mekano da može proći kroz mašinicu.

Eto, toliko od mene za večeras.

You may also like

2 komentara

Ana-Marija 30/08/2010 - 21:37

Komentari sa stare adrese:

14.12.2007 16:10:24 | damijenestoslatko
istina, ali taj dan kad se jede nešto takvo, malo se treba oznojiti nekom fizičkom aktivnošću pa se bar malo neutralizira 🙂

14.12.2007 15:28:00 | Neregistrirani korisnik [vera2]
U starim receptima je česti mast a ne maslac. Činjenica je da napr. sva prhkatijesta ili tijesto za princeskrafne ispadne neusporedivo bolje. Međutim kako danas ne radimo polju a i živimo nešto dulje, bolesti se stignu nakvasati pa je bolje uzeti neku drugu masnoću.

6.11.2007 16:55:01 | damijenestoslatko
ajde baš mi je drago! 🙂 i nema na čemu :)))

6.11.2007 16:48:12 | roza77
Pravila djeci Anzac keksiće. Oduševljeni… Hvala!

6.11.2007 15:06:17 | damijenestoslatko
Evo upravo kemijam ručak pa nikako da ga iskemijam, odnosno nikako da se ispeče 😀 pozdrav :)))

6.11.2007 14:52:11 | remmy
Probala sam puno starih recepata. Mjenjam mast s maslacem, samo se stavi 50g više, također sam sve bijelo brašno zamjenila crnim i integralnim i super mi je.
Kemijaj i dalje.
Ugodan dan ti želim.

6.11.2007 13:32:31 | damijenestoslatko
@dobavodenjaka: nema na cemu 🙂

@bomba: mijese se minimalno – tek toliko dok dobiješ povezanu smjesu, nije kao za kruh 😀

6.11.2007 12:46:00 | bomba-estrogena
jao i ovi se mijese 😉

5.11.2007 23:45:53 | dobavodenjaka
hmmmmm zanimljiv post,a još zanimljiviji recept,mljac,mljact,hx.na komentaru

5.11.2007 22:14:14 | damijenestoslatko
zato ja tražim dobro obajšnjene recepte i to po mogućnosti više verzija iste stvari pa malo usporedim, vidim što je logično, a što baš i ne pa onda i ne ispadne loše… još ako je mama tu da da neki prijedlog – ko grom, samo… mame baš sad i nema … probaj koji put i nešto novo – ako nište bar pitaj neku prijateljicu za višekratno provjereni recept s detaljnim uputama – to neće poći po zlu 🙂 pozdrav 🙂

5.11.2007 22:02:43 | crvenaruza
JA SE DRŽIM PAR RECEPATA KOJI SU UHODANI..PA KAD MI DOĐE NAPRAVIM I SMAŽEM…A OVAKO POKUSIRAT PO PRVI PUT ISPADNE KATASTROFA I ONDA BUDE KAOS JA BI SLATKO A UMORNA A KOLAČI U SMEĆU HEHE POZZDRAV :))

5.11.2007 21:58:45 | damijenestoslatko
to ti je vrlo vjerojatno to, oni bi se ustvari i trebali praviti na mašinu. probaj s malo integralnog brašna, meni se jako sviđa 🙂

5.11.2007 21:46:50 | podvojena_licnost
ako je to ono na što ja mislim, onda mi to zovemo keksi na mašinu 🙂 i obožavam ih, ali nisam ih jela sto godina… dobro si me podsjetila…

Reply
Veseli božićni keksi - Da mi je nešto slatko 12/02/2015 - 13:07

[…] je jako sličan domaćim keksima, samo što u ove ide malo mljevenih oraha umjesto dijela brašna, a doza je poprilična pa ni […]

Reply

Leave a Comment