domacisladoled2-1

Domaći sladoled (bez aparata)

Najgore su vrućine prošle, barem tako kažu na vremenskoj prognozi. Vjerojatno je većina vas tijekom proteklih pakleno vrućih dana samo tražila najbližu klimu/hladovinu/uvalu s plavim morem i pretpostavljam da se niste baš ubijali kuhajući. Ruku na srce, nisam ni ja, ali ovo me ljeto uhvatila manija sladoleda. Sve je počelo još u lipnju dok sam pisala diplomske radove. Obećajte da nećete nikome reći, ali par dana sam živjela isključivo od sladoleda. Klime u stanu nije bilo (a ni društvenog života) pa mi je Ledov sladoled bio najbolji drug.

Situacija s klimom i društvenim životom se poptuno preokrenula, ali nikad ne treba zaboravljati stare prijatelje pa se cijelo ljeto nisam odricala sladoleda, dapače osim kupovnih verzija, isprobala sam i domaću. Za nju vam nije potreban aparat za sladoled, već samo malo dobre volje i vremena da se sladoled ohladi. Pravo osvježenje. Sladoled se svidio čak i mom najoštrijem kritičaru kojeg na slikama vidite u procesu degustacije.

Ljeto je već pomalo na izmaku, ali osvježenja će nam još trebati. Osim sladoleda, meni su ovo ljeto najveće osvježenje u dubrovačkoj turističkoj ponudi bila tri događaja/mjesta pa ću ih podijeliti s vama za slučaj da se dogodine nađete na jugu Lijepe Naše.

Osvježenje br. 1 bili su Šulić&Hauser (poznatiji kao 2Cellos) na Stradunu, ispred Sv. Vlaha. Ta su dva dečka doslovce zapalila Stradun (kao što su i bili obećali), a meni u dva navrata natjerali suze na oči. Što da vam kažem, muzika me najviše dira. Ako ih budete imali prilike negdje poslušati uživo, potrudite se nabaviti si kartu jer se zaista isplati.

Osvježenje br. 2 restorančić je Oliva Gourmet koji se nalazi u starom gradu u Ulici Cvijete Zuzorić i koji nudi mješavinu domaćih i talijanskih specijaliteta u kojem sam isprobala izvrsnu tjesteninu s jastogom, teleći kotlet s pestom od badema i vrlo lijep semifreddo. Interijer je pomalo razigran i moderan, a i dalje odiše dubrovačkim šarmom (što u sveopćoj apartmanizaciji obale i ugostiteljske ponude postaje prava rijetkost). Uz sve to dobijete pristojne cijene i nasmijanog konobara pa je dojam potpun.

Osvježenje br. 3 jest Park Orsula – arheološki lokalitet, panoramski vidikovac i ljetna pozornica – koji se nalazi ispod vidikovca na Dupcu. Reći ću vam samo ukratko da je to mjesto, prije nego što je jedan vrijedni čovjek (kojem ovom priliku skidam kapu) vlastitim rukama sve očistio i uredio, bilo ni više ni manje nego obraslo brdo. Sada na tom mjestu umjesto obraslog brda imate ovo. Ovaj me park oduševio jer je primjer toga kako čovjek s vizijom i s voljom da tu viziju provede u djelo zaista može pomaknuti brda i doline (pun intended).

 

A što je vas ovo ljeto osvježilo? Je li vam što natjeralo radosnice na oči? Je li vas što oduševilo?

 

 

  • 4 jaja
  • 1 burbon vanilija
  • 140 g šećera u prahu
  • 300 ml vrhnja za šlag

 

  1. Razdvojite bjelanjke i žutanjke i stavite ih u odvojene posude.
  2. Žutanjcima dodajte burbon vaniliju i tucite električnim mikserom sve dok ne dobijete laganu i pjenastu mješavinu gotovo dvostrukog volumena od početnog.
  3. Dobro operite žlice na miskeru pa istucite bjelanjke u čvrst snijeg pomalo dodajući šećer u prahu.
  4. Na kraju tucite vrhnje za šlag dok ne očvrsne  pa mu dodajte smjesu od žutanjaka i na kraju sve pomiješajte sa bjelanjcima.
  5. Miješajte posve lagano (rukom) da zrak ne pobjegne iz smjese i izlijte u posudu u kojoj ćete hladiti sladoled. Pokrijte i držite u zamrzivaču sve dok se ne stvrdne. Poželjno je sladoled promiješati nekoliko puta tijekom hlađenja kako dio sa žutanjcima ne bi potonuo na dno posude.

 

Napomena

  • S obzirom na to da žutanjci ne prolaze termičku obradu, morate biti sigurni da imate svježa jaja najviše kvalitete. Ako pak ikako ne olite takva rješenja, bjelanjke možete tući ručno na pari što će vam oduzeti malo više vremena, ali ćete moći mirno spavati.
  • Ovo je osnovni recept za sladoled, a možete ga aromatizirati po želji. U obzir dolaze sve tekuće arome kao i boje za kolače, ali i meni draže prirodne varijante – lješnjaci, kikiriki, šumsko voće i sve ostale vrste voća, rastopljena čokolada, karamel, komadići čokolade ili keksa… Što god vam padne na pamet.

(Recept iz časopisa BBC Good Food, lipanj 2011.)

0

14 Comments

  1. What's for dessert?

    Nisam pretjerani ljubitelj sladoleda (za razliku od mog supruga), ali ove godine sam pojela puno više nego inače i baš se radilo o domaćem sladoledu.
    Sudeći po tvojoj fotki, izgleda da ni najoštriji kritičari nisu imuni na njega :)

  2. Cranberrie

    O da, imam problem sa nekuhanim žumanjcima. Moram reći da sam ponosna na sebe jer sam ovo ljeto odoljela svim receptima za domaći sladoled (ma koliko mi sline curile) jer da sam samo jednom popustila – ne bi mi bilo kraja… A ovak se možda i iznenadiš kad me vidiš uskoro :)

  3. slatkač je krasan :) Vidi se da si uživala :9 Ovi dečki rade divnu muziku

  4. Pravila sam slican sladoled i bas je super bio. Samo nisam stavljala i belanca, ali to mi super zvuci. Obavezno cu probati i ovu varijantu! :)

  5. Deni

    Super izgleda,ali već znam koji će biti problem,stvorit će se oni kristali kad se zaledi i biti će pretvrd…isto kao i sa semifreddom
    o kakvoj se vaniliji radi,jedna žličica madagascar bourbon tekuće vanilije? i koliko se dobije sladoleda od ovih sastojaka?thx

    • anamarija

      Pravila sam ga dvaput, jednom ovaj što je slikan (od vanilije), a drugi put od kikirikija i nijednom mi se nisu napravili kristalići. Razlika od kupovnog sladoleda je što je tvrđi i što se brže topi, ali barem znaš što si u njega stavila :)

      A sto se burbon vanilije tice, mislila sam na ovu: http://www.oetker.hr/oetker_hr/html/default/debi-7ljds8.hr.html
      Mislim da je tu burbon vaniliju kod nas najlakse naci :)

      Sto se količine tiče, ne znam koliko je to točno, ali dobije se jedna 3/4 puna standardna posuda za mikser. Sigurno dovoljno za 6 ljudi (u jednom navratu :) )

  6. Deni

    Sladoled ti je super,jedino šta se treba svako toliko pomiješati radi žumanjaka,i radi toga da se ne naprave oni kristali leda,onda nije onako sočan. Idući put ću raditi sa nekom aromom badema ili sa komadićima čokolade,alla stracciatella…

  7. ovaj recept je ok. znam mnogo bolji

Odgovori

Blogovi
DH portal