Kad me netko pita kad je najljepše vrijeme za dolazak u Dubrovnik, moj je odgovor bez iznimke: u devetom mjesecu. More je još toplo, sunce i dalje grije, ali ne istom onom silinom kao desetak dana prije, Grad je pun, ali ne prekrcan, ljudi su već pomalo opušteniji i svi nekako imaju osjećaj da treba uživati u podljednjim danima onoga što ljeto nudi.
U tonu općeg uživanja ja sam zadnjih dana uživala u dobrim filmovima po preporuci filmofila Iva, jutarnjoj kavi na Stradunu (to ja samo tako kažem, kavu ne pijem, ali ledena Cola je odlična zamjena) u najboljem mogućem društvu, u pašteticama smiksanima u jedan ujutro, u susjedinim kolačima i u Dostojevskom. Mješavina svega lijepoga prije nego što se zaputim u sjevernije krajeve na nešto ozbiljnije poslove. Treba iskoristiti što se iskoristiti da.
I dok sunce grije onako kako bih željela da grije cijelu godinu, mene ne pušta želja za sladoledom. To je valjda leitmoitv ovog ljeta. U skladu s tim, i današnji je recept djelomično sladoledan.
Sladoledan, jednostavan i efektan. Bon appétit.
Za četiri osobe
- 4 marelice (može i jednaka količina nekog drugog voća)
- 20 g maslaca
- 2 žlice šećera
- 1/2 žlice šećer vanilije
- par kapi limuna
- sladoled od vanilije (ili Ledov šlag)
- preljev od karamela
- listići badema
Prerežite marelice na pola i odstranite im koštice.
U posudi na laganoj vatri ugrijte maslac, dodajte mu šećer, šećer vaniliju i limunov sok.
Kad se sve rastopi, dodajte i marelice pa kuhajte otprilike 5 min dok marelice ne budu presvučene karamelom.
Izvadite marelice i stavite po dvije polovice u svaku posudicu za posluživanje. Ostavite ih da se malo ohlade pa zatim dodajte kuglu sladoleda od vanilije, prelijte karamelom i pospite listićima badema i poslužite odmah.
Napomena:
- Umjesto sa sladoledom od vanilije, marelice možete poslužiti i sa sladoledom od pistacija.
- Pazite da ne pretjerate s limunom. Par kapi bit će dovoljno, inače će cijeli desert biti previše kiseo.
- Ako koristite domaći namaz od karamela (link u sastojcima), ugrijte ga malo da bude više tekuć.
(Recept prilagođen iz časopisa Cuisine et vins de France, 07/08, 2011)
0 comment
radila sam breskve na sličan način, marelice još ne, i zbilja ti izgledaju fantastično, obožavam ovakve deserte.
Fotke su prelijepe, oduševljena sam bojama.
Ja tek odem na godišnji, volim ovo vrijeme kad nije sve krcato turistima
Hvala, Tamara 🙂
Lijepo se provedi na godišnjem i vrati se puna svježe kulinarske energije 🙂
Em marelice, em moja omiljena nijansa plave boje, pogodila si me u srce!
to je nekako i bio cilj 🙂
Hvala na lijepom komentaru i posjeti:)
Marelice izgledaju prekrasno,pohvale za recept i fotografije!
Ugodan vikend:)
Nema na cemu, uvijek uzivam kad svratim kod tebi. Hvala i tebi na lijepom komplimentu i jednako tako želim ugodan vikend 🙂
Ja i inace volim septembar na moru… Nikako mi ne prija vrucina i guzva u jeku sezone. 🙂
Ova kombinacija ti izgleda fantasticno. Mogu misliti kako prija u opisanom ambijentu… Jos uz Dostojevskog koga i sama jako volim… 🙂
Septembarsko-marelično-književno srodne duše ? 🙂 🙂 🙂
Prije kada sam bila mlađa ljeto mi je bilo super godišnje doba, u zadnje vrijeme mi se čini da rana jesen zauzima njegovo mjesto 😉
rana jesen dok se jos moze kupati – to je prava stvar 🙂
sviđa mi se …jednostavno je, ali sigurno i vrlo ukusno.. fotke su ti super 🙂
Hvala 🙂
ma ja nekako najvise volim jednostavne stvari, volim tzv. no-fuss pristup 🙂
Uh, zamisli sjesti negdje u lijepo toplo dubrovačko poslijepodne i naručiti porciju ovakve miline. To bi bio raj za mene. :))
Ako jednom budes u Du, zovi i ja stizem s necim slatkim 🙂
Odličan desert, mora da je sladoled u kombinaciji sa ovako pripremljenim marelicama još bolji, do sad sam samo jela u kombinaciji sa breskvama ili nektarinama.. fotke mi se jako sviđaju, prave ljetne, pršte bojama, sviđa mi se kontrast tirkizno plave i narančaste boje, jako lijepo! 🙂 🙂
slicno je to sve – pravo ljetno osvjezenje. hvala ti na lijepom komentaru 🙂
to je nešto u zraku ovo ljeto. ja sam u zadnja dva mjeseca pojela više sladoleda nego ikad u životu. strašno! 🙂 marelice, breskve, nektarine, šljive…sve sam ih isprobala na sličan način i teško mi je odlučit što mi je od toga najbolje. uživaj u posljednjim danima odmora. zavidim ti. 🙂
Hvala kolegice-sladoledomanicarko 🙂
Pravila sam sa breskvama,odlična poslastica…
Odlično, drago mi je da je dobro prošlo 🙂