P1010028-7

Muffini s crvenim ribizom

Ima nešto u tim crvenim i crnim bobicama čemu je jednostavno teško odoljeti… Svaki put kad prolazim tržnicom čeznutljivo gledam u te mirisne kutijice, ali me cijena redovno prizemlji.. Ovaj put sam zato naišla na ne baš tako skupe primjerke crvenog ribiza  u Konzumu i susret sa mnom za njih je bio koban…

Neću vas puno daviti pričama o ribizu, evo samo 3 zanimljivosti:
a) crveni ribiz je nešto kiselkastiji od crnog kolege
b) u skandinavskim zemljama često se od njega pravi juha
c) u Njemačkoj se često koristi uz kremu na bazi jaja kao punjenje za pite


E sad… davno je to bilo pa ne znam jeste li gledali onu epizodu Seinfelda u kojoj Elainiein šef pokrene neku vrstu slastičarne koja prodaje samo vrhove muffina? Ne ide mu baš najbolje pa onda pita Elaine za savjet, a ona misli da je greška u tome što peče samo vrhove, a trebao bi peći cijeli muffin kojemu bi naknadno trebalo skinuti vrh. Šef posluša njen savjet i donje dijelove muffina šalje u Caritas, ali taj dio muffina na kraju ni beskućnici ne žele….

E pa na tu je epizodu mene moj dragi podsjetio neki dan jer je izjavio da mu se ribiz ne sviđa pa da bi ja mogla jesti vrh, a on dno muffina. Ja sam naravno pristala jer je meni to savršeno odgovaralo  Lagano kiselkasti ribiz u kombinaciji sa šećerom – prava stvar.

Za 8 kom:
2 jaja
15 dkg šećera
1 vanilin šećer
8 dkg rastopljenog maslaca
250 g brašna za dizano tijesto
Pola praška za pecivo
Malo soli
1,5 dcl mlijeka
kardamom, cimet
6 dkg crvenog ribiza

+šećer za posipanje

0) Pripremite kalupe za muffine i ugrijte pećnicu na 180°C, rastopite maslac
1) Tucite jaja, šećer i šećer vaniliju dok mješavina malo ne posvijetli
2) Dodajte rastopljeni maslac i miješajte dok smjesa ne bude  homogena
3) Pomiješajte brašno, prašak i sol pa dodajte u smjesu i dobro izmiješajte
4) Miješajući polagano dodajte mlijeko, umiješajte začine
5) Napunite kalupe skoro do vrha i pospite ribizom i onda šećerom (samo mrvicu, tako da vrh kasnije bude sladak)
6) Pecite 30-35min
7) Jedite netom ohlađeno, najbolje uz malo hladnog mlijeka.

Napomena:
– u originalni recept ne ide, ali ja sam dodala malo cimeta i kardamoma i svakako bih to ponovila. Ako nemate kardamom, stavite samo cimet, ali svakako dodajte nešto jer mi se čini da bi bez toga ovi muffini bili preobičnog okusa.
– imam samo kalup za 6 muffina pa sam se poslužila malim zdjelicama za preostala 2

+ jedna mini lekcija iz engleskog jezika:
Ako vas zanima što na engleskom znači “muffin top“ (tj. vrh muffina), sliku pogledajte ovdje (volim na blogu držati samo stvari koje su “apetitlih“ pa sam vam zato samo proslijedila link

Verzija za ispis

0

3 Comments

  1. anamarija

    Komentari sa stare adrese:

    24.6.2008 12:08:22 | damijenestoslatko
    @mljac: mislim da sam bila napisala,ali nisam siurna – ni meni se oni čokoladni muffini nisu bili digli kao što sam očekivala. Ovi ovdje su bili jako dobri mislim zbog brašna za dizano tijesto i ubuduće ću za muffine samo njega i koristiti. Drago mi je da ste se fino najeli :)))

    @beatrica: pojedem ih i ja neprerađene, ali ništa im ne fali ni ovako :)
    23.6.2008 18:31:33 | beatrica
    Ja bih tebi dala badave ribizle da mi ispečeš kolače, ja pojedem ribizle neprerađene.
    23.6.2008 12:20:30 | Neregistrirani korisnik [mljac+%3a)]
    radila sam kombinaciju cokoladnih muffina sa svjezim visnjama i ribizlima komadicima cokolade.. unatoc kalorijskoj bombi, sve se pojelo jos jucer uz kavu! :) malo sam kombinirala tvoje recepte i prilagodila ih na 12 kalupa, sve je super ispalo, samo se nisu bas jako digli.. hm? uglavnom, pravo (kalorijsko) osvjezenje u par zalogaja! citamo se! :)
    23.6.2008 0:46:32 | damijenestoslatko
    @vera4: ma imate vi pravo :)

    @mygunsandroses: ribiz u vrtu, pa to je pravi luksuz :)

    @neregistrirani: bas mi je drago da ti se svida, nadam se da ce isprobavanje biti uspjesno pa nam javi kako je proslo :)

    @mljac: pa evo…nisam to dosad htjela spominjati ali… čitam misli :) ma zezam se, bas mi je drago da ti je recept uletio u pravi čas i veselim se rezultatima :)

    @chatonne: pa nisi mi se dosad pohvalila da je pecnica profunkcionirala sram te bilo :)))

    @zvrk: ma ovakve se stvari mogu puniti i posipati čim želiš – eksperimantiranje nije ograničeno :)

    @tamogdjezivimja: što se mene tiče – dogovoreno :)
    23.6.2008 0:45:33 | damijenestoslatko
    @neregistrirani: ne treba to shvaćati tako ozbiljno :)

    @Felicije: ma sto bi ja bez tebe…nitko drugi nema takve asocijacije :)

    @sponzoras: neka, neka tako treba. ja sam sad još na “prisilnom radu”, ali nadam se da me ocekuje duuugo toplo ljeto…

    @gastrodiva: bas se veselim toj reinkarnaciji kramerovog jela :)

    @volim-kuhati: pogledala sam i ja sto je babka i bome slasno izgleda! :) nije ni cudo da su se otimali

    @grcka_mitologija: ma vidim ja da se mi razumijemo :)))

    @moja3kantuna: da znas da sam se tebe sjetila dok sam pravila muffine jer si se tako bila odusevila onim prvima. meni osobno su ovi jos drazi, probaj :)

    @dokolica: bobice u slatkim kombinacijma rijetko kad podu naopako :) i onaj tvoj cheesecake izgled
    22.6.2008 17:37:02 | tamogdjezivimja
    Blago tebi!! A da se malo zaminimo? Ti meni muffine ja tebi škampe :) :)
    22.6.2008 8:52:53 | Neregistrirani korisnik [zvrk]
    Ja obicno stavim blueberries (borovnice?!)probati cu ovu verziju.

    http://praviseenglez.blog.hr
    22.6.2008 7:46:33 | chatonne
    muffins su bili prvi kolac koji sam napravila od kad pecnica radi, yeeay
    22.6.2008 0:15:42 | Neregistrirani korisnik [mljac+%3a)]
    upravo danas hupih ribizle za muffine i sve si mislim kako sutra moram nac neki dobar recept na netu.. ko da si znala! bas sam sad jako happy! hvala :) javim kak je ispalo!
    21.6.2008 23:29:52 | Neregistrirani korisnik []
    Blog ti je fantastican, puno stvari sam skinila i isprobat cu ih svakako.
    20.6.2008 21:45:11 | mygunsandroses
    muffini.. prava stvar.. ribiz imamo doma.. u vrtu.. tak da je to na tapeti.. pogodak!!
    20.6.2008 12:46:54 | vera4
    Ma tko ne bi razvio muffin top a i bottom također, probavajući ovakve stvari. Ali je bar vrijedno žrtve
    19.6.2008 23:47:44 | dokolica
    Bobicasto sumsko voce… Ma to niti u ludilu ne moze ne valjati… Prekrasni su ti!
    19.6.2008 23:24:14 | moja3kantuna
    muffin top… pih to je samo znak da znamo uzivat u hrani. ko to uopce nema. bar mali mali
    19.6.2008 19:09:27 | grcka_mitologija
    Ma muffini ne mogu biti losi….za razliku od tvog dragog ja bi rekla da mi je sredina prazna ;D
    19.6.2008 18:42:39 | volim_kuhati
    baš su slatki… sad si me podsjetila na onu epizodu seinfelda u kojoj otimaju onoj bakicu babku… to sam oduvijek htejla probati i naći recept… idem ga potražiti… :-)
    19.6.2008 17:48:29 | gastrodiva
    Sa slikom iz Seinfelda (kojega sam naravno odgledala cijeloga i to par puta) podsjetila si me na jelo koje sam spremala, a Cosmo Kramer ga je obožavao. Izludila sam dok nisam našla recept – moram ga opet napravit, obvezno. Muffini su ti super, kao i uvijek.
    19.6.2008 16:59:52 | sponzoras
    Muffini..mmm.. i još s ribizlom. Kako englezi ne bi razvili muffin top kad ih jedu toliko muffina :) Inače jedu i kebab, pa se panca u slangu naziva i “kebab”. Nacija s lošom genetikom ali svaka im čast za muffine … :)))) BTW vratih se, nije me bilo podosta. Hedonizam je bio IN.
    19.6.2008 16:58:36 | Felicije
    Muffini s urtikarijom….
    19.6.2008 16:51:30 | Neregistrirani korisnik []
    izgledali su mi privlačno, dok nisam pogledala link.. grrrhhh….

  2. Maja Mujić

    Evo peku se upravo, ali s obzirom da je moje dijete biralo punjenje, umjesto ribizla imamo šarene mrvice :) close enough… ahahaha

Odgovori

Blogovi
DH portal